poniedziałek, 12 września 2016

Minimalizm w kuchni - proste i tanie gotowanie warzyw na parze



Do gotowania na parze wystarczy zwykły, używany na co dzień garnek z pokrywką. Można w ten sposób przyrządzić dowolne warzywa. Zarówno kartofle, jak i kalafiory, marchewkę czy brokuły. Gotowanie na parze pozwala zachować zarówno ich walory smakowe, jak i wartości odżywcze. Ponadto wymaga jedynie niewielkiej ilości wody, a wykorzystanie do tego celu zwykłego garnka czyni całą procedurę prostą i dostępną każdemu bez konieczności zaopatrywania się w dodatkowe, specjalistyczne gadżety



Photo by imged.pl
  

Jak to wygląda w praktyce?



Kartofle – myjemy, obieramy, kroimy na plasterki, duże plasterki dodatkowo przekrajamy na pół. Wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody - na litrowy garnek kartofli wystarczy mniej więcej 3-centymetrowa warstwa. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia wody, następnie zostawiamy na bardzo niewielkim podgrzewaniu, aż woda całkowicie odparuje. Można częściowo uchylić pokrywkę, ale nie za bardzo, aby warzywa zdążyły się ugotować. Czas gotowania jest różny w zależności od rodzaju kuchenki, ilości kartofli i pojemności garnka, więc za pierwszym razem warto zachować szczególną uważność i pilnować, aby się nie przypaliły. Generalnie trwa to znacznie krócej, niż tradycyjne gotowanie kartofli w całości. Po nabraniu wprawy można oszacować indywidualny czas gotowania i kontrolować proces jedynie co pewien czas.



Pozostałe warzywa – postępujemy jak w przypadku kartofli, w miarę potrzeby pomijając wcześniejsze obieranie. Kroimy w plasterki lub dzielimy na mniejsze cząstki, a następnie umieszczamy w odpowiedniej wielkości garnku, wlewając na dno niewielką ilość wody. Twarde warzywa, takie jak marchewka, gotują się nieco dłużej niż np. kalafior czy brokuły. Niemniej, pokrojenie znacznie przyspiesza czas gotowania.



Kluczowym czynnikiem sukcesu jest użycie optymalnej ilości wody i zachowanie niezbędnej uważności podczas gotowania - tak, aby warzywa się ugotowały, ale nie przypaliły. W ten prosty sposób, bez specjalistycznego sprzętu i dodatkowych kosztów możemy wzbogacić nasze domowe menu o nowe możliwości, jakie daje gotowanie na parze. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz